top of page

PROGRAMES
Yamuna

PROGRAMES
Yamuna

PROGRAMES
Yamuna

PROGRAMES
Yamuna

PROGRAMES
Yamuna

PROGRAMES
Yamuna

PROGRAMES
Yamuna

PROGRAMA
MENORS

Centre d’Enfants Mandrosoa 

CENTRE D' ENFANTS
MANDROSOA

ocre claro_edited.jpg

Centre d’Enfants Mandrosoa  CEM

2013 -  ACTIU

Durant el curs 2013/2014 es va posar en marxa el CEM amb l’objectiu de donar una millor formació i nutrició a nens/es de preescolar i primària la zona de Vontovorona (20km de la capital de Madagascar) on està ubicada la contrapart local. A Madagascar l’escola pública és de mitja jornada per doblar la capacitat de les aules, però els exàmens oficials son del 100% de la matèria de manera que el fracàs escolar es esfereïdor.

 

Els gairebé 300 nens/es que reben suport al CEM, son proposats per les dues escoles públiques de la zona d’intervenció, prioritzant aquells amb més dificultats socioeconòmiques o d’aprenentatge.

Al CEM reben reforç escolar, un àpat complert a més del berenar i l’esmorzar, atenció sanitària, fan esport, cuiden un hort que nodreix la cantina escolar i participen en tallers de sensibilització relacionats amb drets fonamentals, igualtat, gènere, higiene, etc. Durant les vacances tenen opció de participar en un casal on a més d’activitats lúdiques hi gaudeixen també del servei de menjador. Al CEM hi ha una biblioteca amb 1600 llibres on s’hi fan activitats per grups i servei de préstec.

A l’escola de mares i pares dels dissabtes, s’imparteixen els mateixos tallers de sensibilització que reben els alumnes per multiplicar l’impacte del projecte a la comunitat. Les famílies participen per torns en el servei de menjador.

Als horts del CEM a més de les parcel·les que treballen els alumnes per aules, es planta Moringa un complement alimentari d’alt valor nutritiu que es complementa la dieta dels infants.

PRESCOLAIRE. LLar d'infants i parvulari
_4QF4933.jpg
ocre claro_edited.jpg

PRESCOLAIRE. LLar d'infants i parvulari

2015 - ACTIU

Dins de l’estructura del CEM, per facilitar la conciliació familiar i laboral especialment de les mares, moltes monoparentals, es posa a la seva disposició una llar d’infants i un parvulari que acull menors de 2 a 5 anys perquè siguin atesos i ben alimentats evitant que les seves mares els hagin de carregar en les dures jornades laborals o els deixin a casa desatesos. Molts d'aquests nens i nenes no tenen garantida una nutrició equilibrada de manera que el servei de menjador és gairebé tan important com el servei educatiu que s'ofereix. Aquest projecte es va posar en marxa l'any 2015 en paral·lel al programa d'inserció sociolaboral de dones (que comptava amb diverses branques). Actualment segueix en funcionament i la demanda supera enormement les 85 places disponibles.

 

Mme. Nivo porta la seva filla cada matí a la llar d’infants. Després inicia una dura jornada laboral. És jornalera i cada dia és un nou repte, carregant totxanes, rentant roba al riu. A les 16h ve a recollir a la Nivosoa que ha passat el dia jugant, fent manualitats, cantant, ha dinat, descansat, esmorzat i berenat i l’espera contenta.

 

“Deixar la meva filla a la llar d’infants és un regal, puc treballar sense patir per ella, no haig de deixar-la amb els veïns o carregar-la tot el dia amut i avall. Aquí sé que està ben cuidada, aprèn i menja bé. Jo estic tranquil·la gracies a això”.

Centre d'orientació professional de joves

L’Aina fa 3 anys va entrar
al programa d’Orientació
de Joves, aquí ha cursat
una formació professional
en perruqueria i ha fet pràctiques laborals en un centre de bellesa. Ara hi treballa.

000116.taina 2 2.JPG
ocre claro_edited.jpg

Centre d'orientació professional de joves OJ

2016 - ACTIU

Aquest projecte es posa en marxa l’any 2016 impulsat per l’Ajuntament de Sant Cugat del Vallès i l’Ajuntament de Manresa, amb l’objectiu principal d’orientar als joves en el seu camí professional per després, ajudar-los fent de pont entre els estudis i el món laboral. Iniciar-los en les exigències d’aquest, ensenyar-los a presentar-se a les empreses, procurar-los pràctiques en empreses o encoratjar-los i animar-los a cursar estudis superiors que els permeti tenir més opcions laborals en el futur.
Comptem anualment amb 35 places, cadascú requerirà més o menys
acompanyament en funció del punt en el que es trobi en el moment d’incorporar-se al programa.


Es prioritza sempre que sigui possible, que cursin estudis universitaris, aquest és per a nosaltres un èxit indescriptible. A Madagascar les xifres a nivell educatiu son desoladores, només unes dades per entendre la magnitud de la tragèdia:


El 35% dels nens/es NO ha estat mai escolaritzat.

De la resta,

Només el 66% finalitza la primària,
el 27% la secundària
i un 5% arriba a la universitat.

El projecte requereix d’un orientador juvenil, que s’encarrega de vetllar per que tots els joves assoleixin els objectius marcats. S’atorguen beques d’estudi per facilitar que els joves no abandonin el projecte, al suposar una ajuda económica per a les famílies.
Paral·lelament, s’imparteixen dues formacions que es consideren prioritàries i directament relacionades amb la vida laboral:


* Francès per reforçar l’ús d’aquesta llengua a nivell oral, doncs és imprescindible per donar un valor afegit als joves.
* Sensibilització en salud sexual i reproductiva, doncs la prevenció de les malalties de transmissió sexual i especialment el control de la natalitat, tenen un impacte directe
en la vida laboral dels i de les joves.


TESTIMONI


L’Aina té 20 anys. Viu amb la seva àvia des de que, fa anys, els seus pares es van separar i cap d’ells es va voler fer càrrec dels 5 fills/es. Per la dona, ja gran, no era fàcil tirar endavant les criatures, la seva situació era molt precària. L’Aina fa 3 anys va entrar al programa d’Orientació de Joves, aquí ha cursat una formació professional en perruqueria i ha fet pràctiques laborals en un centre de bellesa. Ara hi treballa.


¨Afortunadament, el projecte d’OJ es va ocupar de mi, en cas contrari no hauria pogut seguir estudiant ni fer una formació professional per trobar una bona feina. La meva àvia s’ha esforçat sempre molt per nosaltres, però això no era suficient. Està molt limitada pels seus recursos i també per la seva edat. Ara treballo en una feina que m’agrada i la puc ajudar jo a ella.¨

Suport a 2 escoles públiques
IMG_6604 copia.jpg
ocre claro_edited.jpg

Suport a 2 escoles públiques

2012 - ACTIU

Des de l'any 2012, YAMUNA col·labora activament amb les dues escoles públiques de la zona IMERIKANJAKA i ANTANETY II. A més, dels gairebé 300 alumnes amb GDA (Grans Dificultats d’Aprenentatge) que les dues escoles ens envien a complimentar la seva formació, nosaltres financem els mestres i el material perquè una d’elles complementi la mitja jornada escolar a les seves instal·lacions. Cada any, gairebé un centenar d’alumnes milloren les seves condicions d’estudis de primària en el seu centre educatiu. D’aquesta manera, ja s'han recolzat més de 1.100 nens/es en aquest programa.

Families d'acollida  
00020.dormir.JPG
_4QF5391.jpg

"Ara estic feliç per moltes coses, primer perquè sempre tinc menjar, una casa per viure i un lloc per mi."

00098.JPG

Families d'acollida  

2014 - ACTIU

A principis del 2014, gràcies al suport de l’Ajuntament d’El Prat del Llobregat, l’ONGD YAMUNA aposta per la creació de dues famílies d’acollida amb un màxim de 10-12 menors i joves en risc, cada una. Aquest model lluny de ser un centre d’acollida saturat, vol aproximar-se a les dinàmiques pròpies d'una família, enlloc de tenir com a referent nombrosos cuidadors i cuidadores que van rotant, a cada família hi ha una mare d’acollida que els proporciona una atenció individualitzada i propera tot realitzant un càlid acompanyament al llarg dels seus anys de creixement, sota la supervisió de la responsable del Menors i Joves de l’ONGD. A més les cases disposen de dues places d’urgència.

Tots els beneficiaris gaudeixen d’una educació de qualitat, d’allotjament, d’alimentació, de cures essencials, de medicaments, de roba, d’atenció psicològica i física, dotant-los dels mitjans necessaris per optar a una vida digna.

 

L'ONG dóna suport a cada membre per tal de permetre'ls una participació plena i completa en la vida en societat fins a la seva autonomia, si és el cas, o la reinserció en el domicili familiar si és possible. Amb aquest objectiu, l'equip social treballa estretament amb les respectives famílies per tal de sensibilitzar-les i animar-les a recuperar els seus fills i filles.

Un cop que els majors d’edat van a la universitat o comencen a buscar la seva primera feina i inicien una vida més autònoma, YAMUNA els hi ofereix la possibilitat d'allotjar-se en uns habitatges socials durant un període determinat, i l’assistent social els hi brinda el suport necessari per acompanyar-los en l'inici d'aquesta nova etapa adulta. No hi ha una data concreta per independitzar-se, cadascú troba el seu moment.

 

Les actuals Cases d'acollida de l'ONGD YAMUNA, tal com les coneixem, és el resultat d'una forta crisi econòmica soferta per l'entitat que va culminar, a finals del 2013, amb el tancament forçat del Centre d'Acollida Tsinjo, on vivien menors derivats del jutjat de la capital. Aquest fet va comportar l'externalització de 55 de les gairebé 70 nens i nenes que hi havia. Es va buscar la millor solució per a cada cas, evitant separar grups de germans o amics íntims. Els hem seguit apadrinant i fent-ne un seguiment regular per facilitar el seu dia a dia, tant si estaven vivint amb la família extensa com si estaven derivats a altres centres. Amb els menors amb qui no es va trobar cap solució alternativa, es va  posar en funcionament l’actual projecte de FAMÍLIES D’ACOLLIDA.

 

TESTIMONIS

La petita Feno de 10 anys li explica a l’Assistent social el següent:

“Abans dormia al carrer i tenia por de que em violessin o em peguessin. Havia de demanar diners a la gent del carrer per comprar menjar. Quan estava malalta estava molt trista perquè no tenia ningú que em cuidés. Tampoc podia anar a l’escola. Ara estic molt feliç!!! La vida és bona perquè cada dia tenim menjar. Si estic malalta tanty Nessy em cuida i m’encanta dutxar-me perquè m’encanta estar neta. Per la nit, dormim juntes amb la Sitraka perquè volem però no perquè passem por, ens encanta la casa i la nostra habitació amb les altres nenes. Estic feliç d’anar a l’escola. He promès que no diré paraulotes i estic fent un esforç, cada cop ho faig millor. M’agrada ajudar els grans a la cuina, així aprenc a cuinar. Estic molt bé a Tsinjo i no em penso escapar mai!”

 

Lorick va venir al mateix moment que la Feno i tenen la mateixa edat, és un nen molt dòcil que s’ha adaptat fabulosament a la vida en família:

“Abans dormia al carrer i sempre tenia por de que la policia em recollís per posar-me en un centre per a nens delinqüents. Demanava diners per menjar o també demanava permís al propietari de les tavernes per menjar les restes dels plats de les persones que no s’ho acabaven. Ara estic feliç per moltes coses, primer perquè sempre tinc menjar, una casa per viure i un lloc per mi.

Ja no tinc por. M’agrada molt cuidar l’hort, m’agrada aprendre a nedar i les activitats que fem com la festa de celebració del mes de la infància o les excursions que fem tots junts. M’agrada molt anar a l’escola, vull convertir-me en el millor estudiant perquè quan sigui gran vull ser oficial de policia i mecànic perquè soc molt bo en matemàtiques. Cada dia insulto menys a la gent!”

Centre d' acollida Tsinjo
000035_edited.jpg
ocre claro_edited.jpg

Centre d' acollida Tsinjo

2007 - 2013

Es va posar en marxa el 2007 per atendre nens i nenes en risc derivats dels jutjats de menors de la capital (Antananarivo). El centre acollia 60 interns i gairebé 40 més, rebien un suport de manera externa. Durant tots els anys d’existència del centre, es va procurar localitzar les famílies dels nens i nenes acollits per propiciar el treball conjunt en vistes a una possible reinserció futura, en alguns casos es va aconseguir. A finals del 2013 el centre es va tancar i es van externalitzar tots els menors. Els que estaven en vies de reinserció a la família extensa, amb un suport econòmic i un seguiment regular van tornar-hi, alguns es van traslladar a altres centres i pels que no vam aconseguir una solució acceptable els vam agrupar en dos nuclis familiars i va néixer el projecte que avui mantenim i coneixem com a FAMÍLIES D'ACOLLIDA que planteja un model diferent a l’anterior, aproximant-se a les dinàmiques pròpies d'una família amb una mare d’acollida que els proporciona una atenció individualitzada i propera tot realitzant un càlid acompanyament al llarg dels seus anys de creixement, sota la supervisió de la responsable del Menors i Joves de l’ONGD.

Escolarització de nenes a Kolkata, ÍNDIA
unnamed-3.jpg
ocre claro_edited.jpg

Escolarització de nenes a Kolkata, ÍNDIA

2005 - 2021

Aquest projecte es va iniciar l’any 2005 i es va mantener fins l’any 2021. Oferint 150 beques anuals per a que noies de famílies humils poguéssin acabar els estudis i cursas estudis universitaris.

Com és ben sabut, a l’India, la pobresa i les desigualtats socials segueix impedint que les dones desenvolupin tot el seu potencial, afavorint la supremacia de l’home. La realitat de les dones xoca amb el gran poder que tenen en la família, doncs la societat tradicional es basa en els valors comunitaris, la família, la casta, la virginitat...La vida d’una dona sola, vídua o soltera, es veu immoral. L’escolarització de les nenes és el camí a seguir per sortir del cercle de pobresa i de submissió.

YAMUNA va començar el seu suport a l’escolarització de nenes sense el qual, elles no tindrien la possibilitat d’estudiar. Les famílies amb mancança de recursos prioritzen la formació dels fills i a les filles les posen a treballar, minvant totalment les seves expectatives de futur.

La Francina Alsina, ha estat la voluntària que va iniciar aquest projecte i anualment s’ha desplaçat al país per visitar l’escola, les noies apadrinades i garantir el bon ús dels fons. Després del COVID la Fundació Khanna High School es fa carrec de tota la despesa i hem atural el projecte. Durant els anys que ens en varem fer càrrec s’han dut a terme 2.100 escolatirzacions.

Partit de futbol per la pau
Centre educatiu 2.jpg
ocre claro_edited.jpg

Partit de futbol per la pau
CNaP’S – AE RAMASSÀ

2018

El 22 d’abril  de 2018 vam organitzar un partit de futbol amistós entre el AE Ramassà de les franqueses del Vallès i la CNaP’S l’equip guanyador de les 5 darreres lligues a Madagascar.

L’ONGD YAMUNA agraeix al club AE Ramassà per confiar-nos aquest projecte solidari, un gran projecte, que ens va obrir un món que desconeixíem. Vam acceptar aquest repte sense saber la magnitud de l’organització. Hem après a desenvolupar-nos en la comunicació a nivell nacional, en tots els medis possibles, com ràdio, televisió i diaris.  Vam fer aliances amb nous socis i les vam mantenir amb altres socis ja fidelitzats. Es va parlar molt de YAMUNA i vam demostrat que podem liderar un altre gran esdeveniment, encara que això no sigui el nostre objectiu principal.

El Club AE Ramassà va estat a l’alçada i a demostrat que no només promouen els valors que reivindiquen sobre el terreny, sinó també com a club i com a persones. Ens ha gratificat conèixer-los i hem descobert que el club és molt més que un club de futbol, és una filosofia i que entre tots, la voluntat de fer-ho bé i millor, ha estat sempre present. Tot l’equip de YAMUNA, tant a Barcelona com a Madagascar els felicita per la feina que fan, i ens congratula haver format part de la seva història, com ells de la nostra.

La donació que ha aconseguit l’AE Ramassà també ha sigut històrica, més de 17.000€, que vam destinar a la construcció d'una segona llar, dins el recinte de la seu de l'ONG, per a traslladar-hi al segon grup de nens i nenes de les FAMÍLIES D’ACOLLIDA i allotjar-los en millors condicions.

fotografia SARY FEO

SARY FEO
FOTOGRAFIA PARTICIPATIVA

ocre claro_edited.jpg

Projecte de fotografia SARY FEO

2018

Parfait té 8 anys i és un dels nens fotògrafs del projecte Sary FEO. El dia que li tocava retratar, es va presentar dues hores abans i va esperar a la porta de l'ONGD YAMUNA amb la invitació que va mostrar a familiars, veïns i amics. A cada sessió hi participen dos nens fotògrafs i dos enquestadors. En arribar signen un "contracte" el nen-fotògraf, l'entrevistador i la persona que ve a retratar-se, a la qual a més es realitza l'entrevista. (el pagament de la sessió fotogràfica es fa mitjançant l’enregistrament d’un testimoni personal, anècdota, record, rondalla, etc.) Cada persona tria com, amb qui i amb quin atrezzo vol representar-se.
Comença la sessió amb una fotografia que porta el número que lliga la imatge amb la veu. El retratat tria, entre diverses imatges, quina voldrà endur-se a casa en paper fotogràfic. Serà el nen qui lliurarà la imatge protegida en un marc de plàstic. Retrat en mà - sempre que tinguem llum per poder-lo imprimir! -, S'inicia l'entrevista.

 


"Ens hem trobat amb retrats divertits. Una professora que va portar a tots els seus alumnes, un home que va voler fotografiar-se cantant amb la seva guitarra o un altre que va triar retratar-se amb el seu carro de zebús a la porta d'entrada a Sary FEO.
Joves universitaris malgaixos eren els encarregats de transcriure les entrevistes a cada fotografiat com a pagament pel seu retrat imprès i emmarcat. Merche Fernández i Xeixa Rosa, les voluntàries que vam implementar aquest increïble projecte. Un cop acabat van organitzar una exposició interactiva on els nens-fotògrafs van poder visitar i admirar les seves obres.
En els 3 mesos que va durar l’experiència van passar a retratar-se per Sary FEO i van deixat també el seu relat, més de 500 persones!!"

bottom of page