top of page

PROGRAMA
SENSIBILITZACIÓ

Accés a l'aigua potable i tractament de residus
00002cubos agua_edited.jpg

Accés a l'aigua potable i tractament de residus

2021 - ACTIU

L’any 2021, gràcies al suport rebut de l’AMB (Àrea Metropolitana de Barcelona) hem dut a terme un estudi per elaborar un informe-diagnosis sobre l'accés a l'aigua potable i el tractament de residus a la comunitat d’Antanety II (Madagascar), amb 12.000 habitants, on estan ubicats el projectes de YAMUNA. Alhora s’han fet tallers de sensibilització sobre la importància de fer un bon us de l'aigua perquè sigui potable i prevenir malalties, a més de millorar la qualitat de vida dels nostres veïns i veïnes.

​

És un projecte comunitari on la participació de les autoritats locals i altres referents dels 12 barris implicats és crucial per arribar amb èxit als objectius establerts. Els Chefs du Quartier (autoritats de barri) ens van ajudar a trobar els ciutadans, Agents Comunitaris, que van fer les sensibilitzacions a la resta de veïns i veïnes.

​

L'aigua és un dret fonamental, massa persones al món no poden accedir-hi. Per aconseguir els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) marcats per l'ONU pel 2030 queda molta feina a fer. El Nº6 és garantir la disponibilitat de l’aigua i la seva gestió sostenible i el sanejament per a tots. Aquest projecte ha representat un començament perquè a la nostra comunitat li quedi menys camí per recórrer.​

Prevenció de prostitució infantil 
000116.taina 2 2.JPG

Prevenció de prostitució infantil 

2017 - 2019

Juntament amb diverses entitats locals, coordinada per ECPAT (xarxa global d'organitzacions de la societat civil que treballa per acabar amb l'explotació sexual dels nens), l'ONG TSINJO contrapart local de YAMUNA, s’implica per detectar, preveure i reparar víctimes de prostitució infantil. Es localitzen i atenen 18 noies. S'inicia el programa el 2017 i s’acompanya els diferents casos durant 2 anys.

​

Posteriorment, l’existència del projecte D’ORIENTACIÓ LABORAL PER A JOVES, permet derivar-hi les darreres 7 beneficiàries d’aquest programa, on entre d’altres activitats, reben una beca d’estudis i se les ajuda amb formacions professionals i amb pràctiques laborals a empreses a fer el salt del mon acadèmic al món laboral.

Emergència COVID19 a Madagascar
00093.metge2.JPG
000107,famila malgache.JPG

Els hi vam fer revisions mèdiques i ens vam trobar que tenien de tot! Necessitat d’ulleres, timpans perforats, sarna, càndides les nenes, paràsits intestinals... i mooolta necessitat d’afecte.

_4QF5777.jpg

Emergència COVID19 a Madagascar

2020 - 2022

La situació econòmica de moltes famílies es dramàtica, la immensa majoria son jornalers que guanyen al voltant 1–1,5€ només, el dia que treballen. Son pocs els afortunats que amb el confinament degut al Covid19 van seguir cobrant cada mes. A Madagascar no tenen cap tipus de mesura social i laboral per compensar la precarietat en la que es va trobar la major part de la població durant aquest devastador període.

Des de YAMUNA i amb el suport de les autoritats locals, vam organitzar la repartició de kits d’emergència quinzenals de menjar i productes d’higiene per a les 1153 persones directament vinculades amb els projectes de l’ONGD.

​

Per poder fer extensiva l’acció a més gent vulnerable de la comunitat on ens trobem, les autoritats locals ens van preparar la llista de les famílies més necessitades,  podent-nos fer càrrec de 204 famílies, i 253 estudiants universitaris bloquejats al campus pel confinament, joves de famílies amb pocs recursos i residents en zones remotes.

​

Finalment gràcies a l’impuls dels col·laboradors habituals de YAMUNA, vam arribar a 2.630 persones amb kits quinzenals durant un mes i mig, el darrer i més complicat període del confinament.

Amb l’entrada en vigor del toc de queda el 20 de març del 2020, ens vam veure obligats a adaptar les activitats a la realitat que es vivia:

Vam tancar el Centre Educatiu Mandrosoa – CEM, si bé no va suposar l’aturada total del projecte. Els professors, van seguir donant exercicis cada 3 dies als alumnes per mantenir l’activitat lectiva i van aprofitar per revisar programacions de cada assignatura, objectius, continguts, metodologies, etc.

​

Es van incorporar 3 menors del carrer a les Famílies d’Acollida, a finals de març, responent a la demanda d’UNICEF i del Ministeri de la Població, per ajudar a reubicar infants que visquessin sòls als carrers de Tana.

Els hi vam fer revisions mèdiques i ens vam trobar que tenien de tot! Necessitat d’ulleres, timpans perforats, sarna, càndides les nenes, paràsits intestinals... i mooolta necessitat d’afecte. Quina tragèdia si haguessin seguit al carrer. Es van adaptar molt bé i el curs 2021/22 van començar l’escola.

​

Durant el mes de juny, aprofitant un intent de flexibilització del confinament, es va fer una comanda de mascaretes a la Cooperativa Vehivavy Mihavotra que van produir un grup de noies del projecte Orientació de Joves aprofitant que hi estaven fent un stage de pràctiques. Van confeccionar 1.300 unitats que vam repartir entre beneficiaris i personal de YAMUNA.

​

Aprofitant la repartició dels Kits de productes de MENJAR I HIGIENE es van fer sensibilitzacions sobre les mesures preventives per evitar el contagi i es van repartit mascaretes també.

Es valoraven les quantitats dels productes bàsics necessaris segons el nombre de membres de cada família. Aquestes, recollien els lots atenent les mesures de seguretat establertes per l’equip local i seguint un horari estricte per evitar les aglomeracions.

Les tasques de compra, preparació i distribució dels kits les van dur a terme el personal local de YAMUNA.

​

Es va comptar amb la col·laboració de les autoritats locals per a fer les donacions amb total seguretat garantint que arribés a les persones més necessitades. Cada usuari signava conforme rebia l’ajuda prevista.

Les cues començaven a les 06.30h del matí. Seguint les normes establertes d’higiene, mascaretes, distanciament.

Les famílies marxaven profundament agraïdes, ha estat molt colpidor tant per l’equip local com per nosaltres que ho hem seguit en la distància.

Afortunadament, gràcies als anys d’experiència i treball en xarxa a Madagascar vam poder optar a una ajuda del PAM (Programa d’Alimentació Mundial) que va permetre multiplicar el nostre impacte.

bottom of page