top of page

PROGRAMA
DISCAPACITATS

Atenció a persones en situació de discapacitat 

2021 - ACTIU

L’any 2021, gràcies a un soci compromès, vam començar aquest nou projecte per donar suport a persones en situació de discapacitat física i/o intel·lectual. Comptem de moment amb de 28 persones, entre petits, joves i grans que se’n beneficien que juntament amb els familiars directes que se’n fan càrrec o en depenen suposen 78 persones.
S’han realitzat intervencions de diferents tipus, des d’Activitats Generadores de Recursos pels familiars de la persona en situació de discapacitat, atenció i tractaments mèdics, aprovisionament d’utensilis com cadires de rodes, bastons d’invidents, crosses, etc.


Les discapacitats són diverses i encara que és un projecte amb unes problemàtiques immenses, fem petits passos que ens encoratgen a seguir lluitant.

El projecte principalment s’ha centrat en:

AULA D’EDUCACIÓ ESPECIAL DINS EL CEM

 

Aula d’Educació Especial dins del CEM, que actualment compta amb 8 alumnes i dues educadores, que a més fan atenció domiciliària d’una noia, la Sarobidy, que no es pot desplaçar.

Com la resta d’aules del CEM, aquesta també compta amb una petita parcel·la agrícola que treballen entre tots, poder oferir les verdures que produeixen a la cantina escolar els hi fa molta il·lusió. Dinen al CEM i totes les mares coincideixen que estan molt feliços des de que van a l’escola, els caps de setmana demanen de poder-hi anar. Participen amb la resta de nens i nenes en les jornades reivindicatives com per exemple el dia contra el treball infantil en el que tots es manifesten per tota la comunitat amb pancartes i xiulets, demanant que es respectin els drets dels infants.

Tenim a més, 2 joves i 2 nenes de parvulari integrats a l’aula ordinària, també un noi integrat laboralment.

ACOLLIMENT DE FAMÍLIES

(monoparentals formades per dones) al barri social de dones.

A més, les hem incorporat al programa de formació agroecològica amb el suport de la formadora local, Mme. Edlyne, membre de l’associació internacional SLOW FOOD. La cessió d’una parcel·la, les permet conrear la terra i ampliar la seva font d’ingressos així com diversificar la dieta familiar.

CREACIÓ D’ACTIVITAT GENERADORA DE RECURSOS

 

S’ha ajudat econòmicament i amb formació per iniciar una AGR en cria d’aviram (majoritàriament), a una vintena de famílies amb un membre en situació de discapacitat. Amb la venda de la producció han pogut incrementar els seus ingressos, reinvertir i mantenir els respectius negocis. L’Assistent social fa visites puntuals a domicili per veure com van i fer-ne un seguiment, també mantenim l’escolarització dels fills o nets per evitar que deixin l’escola i que es posin a treballar o que pul·lulin pel carrer, recurs habitual en les famílies humils de Madagascar.

discapacitat yamuna.jpeg

Entrevistem Mme. Bodo mare d’en Mamitiana, un jove de 17 anys que s’ha incorporat a l’aula d’educació especial que hem obert al CEM. A més de fer activitats adaptades per a ells, comparteixen amb la resta de nens i nenes la cantina, les estones de pati, les festes i celebracions.

 

Mme. Bodo ens diu això:

“Mamitiana era una mica agressiu cap als altres nens més petits que ell, sobretot quan se’l renyava a casa. Tota la família (la mare i els avis) teníem que estar alerta en tot moment per vigilar-lo perquè tan bon punt ens giràvem s’escapava sense direcció. No podíem deixar-lo sol mai, era impossible per mi treballar. A més no li agradava rentar-se, li tenia por a l’aigua, volia molt anar a l’escola perquè a casa no tenia amics.

Des de que va al CEM de YAMUNA s’ha tornat molt matiner, quan torna s’expressa molt explicant tot el que ha fet, està content i ajuda en les feines de casa cantant i ballant, cada dia pregunta si avui toca anar al CEM encara que sigui diumenge! Al CEM té amics, i al pati juga a pilota amb la resta de nens. Mentre està a l’escola em puc ocupar de les tasques domèstiques i ajudar els meus pares, quan està a casa ja no hem d’estar tant pendents d’ell perquè està molt més tranquil i menys agressiu”.

bottom of page