top of page

PROGRAMA
DONES

Barri social
00015.escucha.JPG
_4QF2043.jpg

Tenim electricitat, aigua de pou i guardes de seguretat durant la nit que vigilen el barri. La nostra vida va millorant poc a poc."

_4QF5456.jpg

Barri social per a dones soles
amb fills a càrrec

2007 - ACTIU

L'ONG YAMUNA s'ha convertit en un referent pel que fa al suport i escolta a les persones víctimes de violència masclista dins de la comunitat on es duen a terme els projectes. El BARRI SOCIAL PER A DONES d'Antombonona, acull 16 llars que es van construir l’any 2007 i que s’han anat mantenint i millorant al llarg dels anys, així com les seves instal·lacions, lavabos, dutxes, terrenys agrícoles i galliners. Tenen pous, electricitat i guardes que vigilen el recinte per la nit. 

​

Des de l’any 2007 a l’any 2017 80 famílies han passat per aquest barri. Originalment hi residien durant 2 anys fins estabilitzar la seva situació. Des del 2017 ens hem centrat en l’acolliment de dones víctimes de violència masclista, les que ho necessiten hi resideixen permanentment.

Les dones que hi viuen, han pogut teixir entre elles una xarxa de solidaritat i ajuda. YAMUNA presta les instal·lacions, ajuda a les dones a mantenir-les i paga l’electricitat i els sous dels guardes. Així, actualment en aquest barri social hi viuen gairebé 40 persones. Les dones col·laboren amb un petit lloguer social.

​

Per tenir dret a un habitatge a Antombonona, s’estudia cada cas per tal de valorar-ne les necessitats i donar-li el suport específic. Les famílies poden decidir quedar-se temporalment o definitivament, en funció de la seva situació personal i de les possibilitats de suport familiar del que gaudien abans de traslladar-se.

​

A finals de l’any 2021, gràcies a l'ajuda rebuda d'un donant internacional, es van poder arreglar 4 habitatges per acollir noves famílies, es van tancar les cuines exteriors i instal·lar altells interiors per augmentar la superfície útil de les cases.  Amb els confinaments deguts al Covid19, vam col·laborat amb el Ministeri de la Població i UNICEF per donar sortida a la gent que viu al carrer. Es van posar a la disposició de famílies monoparentals amb un membre de la família en situació de discapacitat, una llar, una parcel·la agrícola, un galliner i suport sociosanitari per donar un tomb a la seva vida i a les dels seus fills i filles.

 

TESTIMONI

​

Mme. Voahirana, té 37 anys, és mare soltera amb una discapacitat física, viu al barri social i ens comparteix el seu testimoni:

 

“Les nostres vides han canviat realment durant el darrer any, des de que vivim a Antombonana. El barri està molt a prop del centre del poble, donada la meva discapacitat física, això és important per mi ja que estem més a prop de l'autobús i em resulta fàcil desplaçar-me. Vivim en una casa espaiosa i amb una cuina reformada. Tenim electricitat, aigua de pou i guardes de seguretat durant la nit que vigilen el barri. La nostra vida va millorant poc a poc. Tenir una casa al barri d’Antombonona, ens ajuda realment a viure tranquils, aquest lloc és magnífic i valuós per les persones febles dins la societat com nosaltres. La nostra vida social aquí és molt bona. Des de que hi vivim no ens sentim sols i tenim l’esperança de vèncer els obstacles de la vida i col·laborar també amb les nostres veïnes”.

Inserció socio-laboral

PROGRAMA DE SUPORT
A LES DONES

000123.tahina agric.JPG
3b mujeres 060 copia.jpg

Des de que tinc feina la gent em mira diferent, amb respecte. Tenir feina és el millor que m’ha passat..."

_4QF2671.jpg

Inserció socio-laboral de dones

2005 - ACTIU

Al llarg dels anys s’han mantingut diversos projectes per impulsar Activitats Generadores de Recursos per facilitar que dones, en situació de risc, trobin la seva autonomia i puguin tirar endavant les seves famílies. 

L’any 2005 vam iniciar el projecte GRANJA -ESCOLA, que oferia cursos de formació professional per a dones per a donar-los l’oportunitat de treballar en millors condicions, generar els recursos necessaris per tirar endavant la família i millorar les seves expectatives de futur. La realitat en la que viuen les dones malgaixes, les margina totalment, la falta d’estudis i de formació les impedeix aconseguir una estabilitat laboral. La majoria d’elles són jornaleres i alimenten a les criatures si han tingut la sort de treballar i guanyar un jornal, rentant roba, carregant totxanes, etc.

El projecte de capacitació el vam centrar en agricultura ecològica, artesania i costura, si bé podien triar la formació i algunes es van decantar per cuina, perruqueria, resposteria, etc. Per donar sortida a aquelles dones que no van trobar oportunitats laborals un cop finalitzat el programa, YAMUNA va impulsar la creació d’una cooperativa de dones, a qui elles mateixes va anomenar: VEHIVAVY MIHAVOTRA (dones que lluiten per un canvi). La cooperativa les va permetre ampliar les seves possibilitats productives, sobretot en els casos en que aquestes estan soles i tota la família depèn exclusivament dels seus ingressos. Actualment YAMUNA ectua com a client de la cooperativa, la venta dels productes es destina al funcionament dels priojectes.

La branca agrícola compta amb una formadora local Mme. Edline membre activa del moviment internacional SLOW FOOD que lluita per prevenir la desaparició de cultures i tradicions alimentàries locals, conreant sense pesticides ni productes químics.

 

L’EQUIP DE L’ONG LOCAL TSINJO en sí, forma part del programa d’inserció socio-laboral de dones. Dels 40 treballadors que actualment el componen, n’hi ha una quinzena que van arribar a YAMUNA com a beneficiàries per la seva situació de tremenda precarietat, però la seva motivació i determinació va facilitar que se les incorpores a l’equip local.

 

Més d’un centenar de famílies han passat per aquest programa i han estabilitzat la seva situació laboral i social, repercutint en el benestar dels seus fills i filles. D’altres, malauradament, s’han perdut pel camí...les situacions de partida sovint son tant adverses que no és evident que puguin donar-li la volta.

 

Mme. Hélène, mare soltera amb 5 fills d’entre 14 i 21 anys. Ara té 53 anys. Treballa en la neteja de les instal·lacions de YAMUNA. Portava molts anys vivint al carrer amb els seus quatre fills quan l’ONG Sentinelles la va recollir i la va derivar a YAMUNA. La cinquena filla va néixer després. Va formar part del programa de reinserció socio-laboral per a dones entre el 2005 i el 2007 que va ser contractada dins de la pròpia ONG.

 

“La diferència entre la meva vida anterior i l’actual és molt gran per molts motius. Per mi el més important de tots és que finalment tinc el meu lloc a la societat. Des de que tinc feina la gent em mira diferent, amb respecte. Tenir feina és el millor que m’ha passat...la vida al carrer és molt dura, molt difícil, no saps mai que passarà com acabarà el dia...i els nens...és molt difícil. Després de tants anys desitjant tenir una feina estable i remunerada...finalment ho vaig aconseguir. A partir d’aquí la nostra vida va canviar, em vaig adonar que jo podia ser útil per als meus fills...gràcies a la meva feina els meus fills poden tenir una vida millor. Ja no m’haig de preocupar per la salut ni per l’educació dels meus fills. Ara tota la família tenim cobertura sanitària i jo les vacances pagades... a més podré tenir una pensió quan sigui vella,  tot ha canviat des de que YAMUNA em va contractar, la vida al carrer és molt difícil.”

Cooperativa de dones
00047 camp.JPG
00086.ninas bodegon.JPG

Cooperativa de dones

2010 - ACTIU

Aquest projecte es va posar en marxa al Novembre del 2010 per donar suport a mares de família sense formació, en situació de pobresa extrema i amb fills al seu càrrec. La possibilitat de comptar amb una estabilitat laboral mitjançant un lloc de treball digne les permet assolir l'autonomia familiar i la criança de les seves criatures, en un entorn on s'afegeix una forta discriminació de gènere. YAMUNA va impulsar la creació d’una cooperativa de dones VEHIVAVY MIHAVOTRA (dones que lluiten per un canvi).  Amb l’objectiu d’ampliar les possibilitats productives de les dones, sobretot en els casos en que aquestes estan soles i tota la família depèn exclusivament dels seus ingressos. Les sòcies que en formen part, augmenten la seva qualitat de vida i la dels seus fills i filles. Hi ha tres filials: agricultura, artesania i costura. Més de 80 dones n’han format part durant aquests anys.

Actualment, YAMUNA actua com a client, els cedeix un taller on es poden trobar per treballar comandes totes juntes i un Show-Room, punt de venta i d’exposició dels seus productes. 

Des del 2018, treballen pel seu compte i nosaltres els hi fem comandes de manera regular, la venda dels seus productes a la seu de YAMUNA a Barcelona, es destina íntegrament a la resta de projectes que es duen a terme a Madagascar.

bottom of page